Dwarf Ranke (eller Tree-type)

Lidt historie

Historisk var dværgtomater ikke almindeligt kendte for for lidt over 100 år siden. Den første beskrevne dværgtomat var Dwarf Champion som blev fundet på en mark i 1886. Den er resultatet af et spontant kryds mellem ukendte tomatsorter. “New Big Dwarf” er lavet ved krydsning med den kødfulde bøftomatsort, Ponderosa, for at få en dværgtomat med større frugter. Frø til denne sort blev blev markedsført i 1914.
Først da folkene bag “The Dwarf Tomato Project” systematisk gik igang med at udvikle ny dværgtomatsorter omkring år 2000 kom der er stort udvalg af sorter. I 2017 havde de udviklet 68 nyre dværgtomatsorter i forskellige størrelser, farver og former. Folkene bag projektet har valgt at beskytte de nyudviklede dværgtomatsorter i Open Source Seed Initiative og derved forhindre patentering af sortene og at fold derved har svært ved at få adgang til at dyrke dem. Hermed har man også sikret at der med årene kommer mange nye sorter til.

Dværgtomaterne er alle udviklet ved krydsninger at kendte tomatsorter. Da dværgtomaterne i sin tid blev udviklet var de alle indeterminate, dvs. at planten ligesom almindelige tomater vokser i højden til vinterkulden slår den ihjel. Dog vokser dværgtomaterne meget langsomt. Lige som determinante tomatsorter når dværgtomat planten ikke at blive særligt høj i løbet af en sæson. Faktisk har dværgtomaterne egenskaber fra både de indeterminante og de determinante tomatsorter.

De indeterminante dværgtomatersorter kaldet Tree-type, var de først kendte. De er blevet krydset med determinate tomatsorter, hvorfor der nu også findes determinate dværgtomater som virkelig fremstår som små buske..

Planternes udseende

En dværgtomt her en solid stamme og rimeligt solide sidegrene og da de vokser langsomt kan denæsten stå selv. Planterne er som regel mindre end 1,8m høje.

En dværgtomat har som regel meget krøllede (engelsk: rugose) blade. Bladene kan være almindelige savtakkede eller de kan have kartoffelblade.

Krøllede (rugose) blade på en dværgtomat