Kemiske stoffer i tomater

På denne side finder du information om nogle af de kemiske stoffer som er bidrager til tomatens gavnlige effekt på vores helbred.

Anthocyanin

Anthocyanin giver farve til mange vegetabliske fødevarer og planter. Eksempler på sådanner er: blåbær, brombær, hindbær, sorte ris, soyabønner og visse tomatsorter. Farven er et vandopløseligt pigment, hvis kulør varierer fra sort til blå – over lilla – til rød og kuløren afhænger af pH i miljøet.

Anthocyanin er en antioxidant, som beskytter planten og dens blade. Stoffet skulle også beskytte planten mod forskellige former for stress. Eksempler på dette er at beskytte planten mod skade fra UV lyset i solens stråler, ligesom det menes at gøre planter mere resistente over for infektiøse (svampe og bakterielle) sygdomme og instektinfestation

Når anthocyanin anvendes  til farvestof i fødevarer industrien mærkes det med nummeret E 163

 

Lycopen

Lycopen er farvestoffet som giver tomater deres røde/lyserøde og orange farve. Lycopen er et carotinoid som findes i tomater, pink grapefrugt, vandmelon, papaya, guava og græskar.

Lucopen er et kraftigt antioxidant og antiinflammatorisk stof som optages i kroppen efter indtagelse af både friske og forarbejdede tomater. Tidlige videnskabelige studier har vist at risiko for at udvikle kroniske sygdomme som højt blodtryk, fedme, gammelmandssukkersyge, hjerte-karsygdomme og  kræft er mindskes efter indtagelse af lycopen fra tomater. Flere tidlige videnskabelige studier har vist at en høj koncentration af lycopen i serum og ude i vævet er omvendt proportional med risikoen for at udvikling af bryst- og prostatakræft. På denne baggrund er det blevet foreslået at der bør laves større studier for sikkert at kunne påvise effekten. En relativ ny oversigtsartikel om emnet kan findes her. Ved en hurtig “pubmed søgning” på ordene “tomato, health benefits” fandt jeg mere end 3000 artikler om emnet.

 

Andre stoffer som har indflydelse på vores helbred (nærmere beskrivelse af stoffernes gavnlige effekter kommer måske senere):  beta-karoten, lutein, vitamin C, vitamin E, folat, flavonoider, taninner, phenolic syre.