Tomatsorter

 

Jeg har hørt at der er mere end 8000 tomatsorter. Tomatsorternes inddeling i flere grupper beskrevet nedenfor. Fra denne side linkes til de enkelte tomat grupper.

Almindelige tomater

Disse inddeles i flere typer afhængig af hvordan frugten (tomaten) er ud:

De indeles også efter hvordan de vokser: de kan være

De Indeterminante: Vokser i højden hele sæsonen der er en hovedstængel som løbende sætter mange sidegrene. Længdevæksten stopper først når topskuddet fjernes. Nipper man ikke sidegrenene af, bruger planten al sin energi på at lave stængler og grønne blade og ingen på at sætte blomster og lave tomater. De få tomater planten får bliver derfor meget små.

De Determinante: Kaldes også busktomater og de er mere kompakte i deres vækst. De vokser til sluthøjden, som ofte en mindre end 1,30m, så sætter den blomster til alle de tomater den laver, og så holder den op med at gro. Derfor bør man ikke fjerne sideskuddene fra denne type tomater, da det betyder at udbyttet bliver meget lille. Tomaterne modner næsten alle samtidigt, hvorefter planten dør.

 

Dværgtomater

Inddeling i henhold til bladtyper

Tomaterne kan, uanset om det er de “almindelige” store tomatsorter eller det er dværgtomaterne, kan de inddeles efter hvilken bladtype planten har:

Almindelige blade: De fleste tomatsorter. Bladene er savtakkede

Kartoffelblade: Disse blade ligner dem man ser på en kartoffelplante

To-farvede blade: Disse blade har form som de almindelige tomatblade, men er tofarvede.

Kulderesistente

Kulderesistente eller kulde-tolerante tomatsorter tåler dyrkning ved lavere temperaturer