Mig og tomaterne

På denne side beskriver jeg min sommerhobby, som er dyrkning af tomater i haven og drivhuset.

Jeg har i snart 30 år dyrket tomater om sommeren. Det er hvert år en fantastisk oplevelse at så et tomatfrø i en potte i februar måned, se det spire og ca. 2 måneder senere sætte en lille tomatplante ud i drivhuset. Her trives planterne rigtigt godt. De elsker de lange lyse dage og vokser sig hurtigt store og stærke.

Midt i Juli er de første tomater modne og så begynder årstiden med lækkert smagende tomater i mange farver, størrelser og faconer.

Da jeg startede for 30år siden købte jeg færdige planter på torvet i Roskilde, i supermarkedet eller planteskolerne. Her kan man købe tomater som er  industrielt fremstillede frø til tomater (F1 hybrid tomater), som for det meste ikke smager af særligt meget. Dem bliver man hurtigt træt af at dyrke. Der er alligevel en del arbejde med at dyrke tomaterne, så må de godt være søde og have en god aroma når de skal spises. I længden blev jeg også træt at de mange røde tomater. For ca 10 år siden blev det populært at dyrke gamle velkendte heirloom tomatersorter og nyere frøstabile tomatsorter. De er frøstabile og jeg kan tage frø fra som tørres og gemmes til de næste somre. Så er jeg selvforsynende med frø.
Jeg bytter gerne til sorter jeg ikke kender med andre tomatdyrkede både i ind og udland.

Jeg har efterhånden en pæn samling tomatsorter i min frøbank. Alt i alt tæller den knap 450 sorter. Det er kun en lille del af de ca 25000 sorter som der i følge World Tomato Society er registreret i verden.