Nyagous

Nyagous er er gammel russisk tomasort. Jeg kendte ikke den brune og krydrede tomatsort Nyagous før jeg i vinteren 2016 blev kontaktet af Steen Nissen fra FB-gruppen Tomatentusiaterne, idet han ikke selv havde erfaring med at dyrke tomater fra frø, og han ville høre om at jeg kunne lave 5 Nyagous og 5 Copia planter til hans drivhus. Betalingen var at jeg ville få frø til begge disse, for mig, nye sorter. Det var absolut en gave. Begge disse sorter smager fantastisk godt og specielt Nyagous er god til at henkoge og sylte af da den har en kraftig smag.

Sorten siges af være sygdomsresistent, dog overlevede min planten ikke sommeren 2016.

Plantens udseende

Nyagous er en ranketomat (indeterminant) og vokser helt frem til frosten tager den.  Nyagous skal løbende knibes for sideskud. Kniber man dem ikke bruger planten alt sin energi på at lave sideskud og bladgrønt og laver ingen eller kun små kedelige tomater som ikke modner.

Den har almindelige savtakkede blade.

Jeg har dyrket denne tomat både på friland (i et højbed på et beskyttet sted) og i en Quadgrow potte med 11L pottemuld tilsat perlekalk og Vulkanske mineraler. Både ude og inde trivedes planten godt og satte mange tomater. Planten ude blev desværre dræbt af en voldsom kartoffelskimmelinfektion som hærgede mine frilandstomater i 2016.

Tomaterne

Denne sort er middellang tid om at modne: Tiden fra blomst til moden tomat er: 70-80 dage

 

Tomaterne er runde/let ovale og brune/sorte i kuløren og vejer 100-200g. Skallen er tynd og delikat og revner ikke. Desværre var mange af tomaterne melede og ikke så interessante at spise, men til kogning (henkogte, tomatsauce, marmelade og relish) var denne sort helt genial.

Den ene Nyagousplante jeg havde i drivhuset gav et rigtigt stort udbytte.

Vil jeg dyrke tomaten igen: Helt sikkert.

PS: Nogle staver denne tomat Nyagos.

Skriv et svar