Tomatplanterne vokser. De pottes om i større potter.

Gennem de sidste uger dag jeg dagligt nydt at gå og se på at tomatplanterne vokser. Man kan se det fra dag til dag. De sidste 3 dage af min (rest-)ferie har jeg været i gang med at potte tomatplanterne om.

Jeg har i år forsøgt mig med at så i Jiffypotter, men min spirefrekvens var ret ringe (kun ca 60-70% mod noget som plejer at være 90-95%).  Endvidere synes jeg at det rodnet som planten laver, hæmmes af den meget kompakte kokosmuld i “jiffyen”.

Efter de første 2 runder med såning og om-såning gik jeg tilbage til de gamle principper med at så i små individuelle potter på 4 x 4 x 4 cm fyldt op med så/priklemuld. Har jeg sået flere planter i en potte skiller jeg dem ad når det har 1 sæt rigtige blade over kimbladene,

Når planterne er helt små, står de i 6 x 6 x 7 cm potter. I starten er potten kun halvt fyldt med jord, men i takt med at planten bliver større fyldes potten op.

Når de er ca. 20 cm høje begynder de at vælte og skal støttes for ikke at vælte eller værre knække midt over. Her bruger jeg blot de billige grillspyd af træ som alle supermarkeder sælger i deres grill afdeling. Når planten har udviklet et godt rodnet i den lille potte potter jeg dem om i en større potte som 10 x 10 x 11 cm. Her står de til de skal plantes ud. Hver gang planten pottes om sætte den dybt i potten, således at jorden dækker stænglen. Det siges at man på dække stænglen helt op over kimbladene og op til det første sæt rigtige tomatblade på planten. Jeg har faktisk gennem tiderne sat dem endnu dybere, hvis stænglen var meget tynd og planten meget lang og ranglet. Faktisk kan man sno og dreje stænglen nede i potten flere gange og dække den med jord. Derved bliver planten mere harmonisk at se på og ud fra stænglen dannes mange rødder som gør planten mere levedygtig og stærk.

 

I potterne bruger jeg pottemuld tilsat ca 30% kokosmuld, for at spare på højmoserne. Desværre har jeg endnu ikke selv fundet ud af at lave min egen kompost selv om jeg bor på landet og har massere ad plads. Det er jeg begyndt at arbejde på  gennem det sidste år.

Det er vigtigt at planten ikke får for stor en potte med for meget jord. Hvis der er for meget jord, og specielt hvis man vander ovenfra, og ikke nedenfra kan man risikere at planten overvandes. Det kan tomater tomater ikke tåle. Det dør de af. Det skete desværre for mig i år at jeg i min iver fik vandet 6 planter for meget. De begyndte bare at visne. Jeg forsøgte endda at sætte dem over i en mindre potte med mindre jord men de var slet ikke til at rede.

Planterne vandes kun nedefra for at undgå overvanding.

Jeg bruger firkantede potter og det er en fordel, når man som jeg af plads hensyn, skal have mange planter på en begrænset vinduesplads jeg har mod syd. Det er ikke er fordel for planten, idet der ikke er plads til så mange blade. Jeg skal når jeg vander og rotere planterne holde nøje øje med at jeg ikke knækker/river blade af planterne når  jeg flytter rundt på dem. Så, en dag hvor jeg ikke har så mange planter i mine vinduskarme skal jeg ud og købe runde potter til tomatrene for så får de lidt mere plads.

Leave a Reply