Stripes of Yore

Stripes of Yore var en af det store overraskelser i sæsonen 2016. Jeg fik frøene fra en anden passioneret tomatdyrker her i kongeriget. Sorten er udviklet af den legendariske Tom Wagner som ved et ihærdigt arbejde har lavet mange tomat- (og kartoffel) sorter.

Første gang jeg dyrkede sorten fik jeg de smukkeste gule tomater med mørkelilla skuldre. Overraskelsen var stor da jeg dyrkede sorten igen i 2017 med frø fra den samme pose som dem jeg havde i 2016. Disse planter gav tomater som så helt anderledes ud idet var helt mørkegrønne med mørkelilla skuldre, en farvesammensætning som gjorde det svært at sige hvornår de var modne.

Det viser sig at Stripes of Yore ikke er helt stabil og at der derfor findes flere subtyber af sorten som adskilder sig ved at farverne variere. Således finder der f.ex. en “Yellow Strain” som er helt gul. Gad vide om den blå-grønne tomat jeg dyrkede som en Stripes of Yore i 2017 også er en subtype?

Plantens udseende

Jeg har kun dyrket denne sort i drivhuset. Her stod den i den Quadgrow potte med 11L pottemuld tilsat perlekalk og Vulkanske mineraler. Planten voksede godt under disse omstændigheder.

Stripes of Yore vokser indeterminant (som ranke). Jeg dyrkede den med 2 hovedstammer.

Bladene på planten er savtakkede og mørkegrønne.

Tomaterne

Stripes of Yore starter med at have helt lysegrønne tomater, som i takt med at de bliver større udvikler de lilla skuldre som dækker det meste af tomaten. Først i de sene stadier, når tomaten nærmer sig at være moden udvikler den den fine gule farve. Tomatkødet er meget lys-gult mens tomaten ikke er helt moden. Når den spiseklar bliver kødet rigtigt gult at se på. Der er store mængder gele og mange frø i tomaterne.

Modningstiden fra blomst til moden tomat er os mig var 75 dage.

Den modne tomat er virkelig smuk at se på. Den er sød og lækker i smagen. Foruden sødmen har den er fin aroma, som slet ikke ligner den normal tomater har.

Jeg blandede Stripes of Yore og Alleghany Sunset og kogte en vidunderligt smagende gul tomatmarmelade med vanilje. Smagen af denne marmelade var mere den af blomme end en egentlig tomatsmag.

Stripes of Yore Anno 2017

Her ser du billedet af de blå-grønne tomaterne fra 2017. Jeg dyrkede 2 planter, den ene av jeg til min kusine som også fik de tomater med de samme farvetoner. Tomaterne fra planten var noget mindre end dem man plukker fra moderplanten. Trods den nye farvesammensætning smagte de vidunderligt – lige som den gul/lilla kusine!

Nu er der taget frø fra denne tomat, gad vide hvordan næste generation kommer til at se ud.

Skriv et svar