ST143, F1

Frø til denne cherrytomat, ST143 blev doneret til mig fra en dansk tomatforædler. Sorten er såvidt jeg forstår under udvikling og kan endnu ikke købes i handlen.
ST143 er en hybrid og gemte frø som dyrkes vil ikke give den samme tomat.

Plantens Udseende

ST143 vokser enormt hurtigt og er en robust plante, lige som de andre F1 sorter jeg dyrkede i sommer 2020. Jeg vil nok tro at man kan så denne sort 3-4 uger efter sorter som er heirloom- og andre frøkonstante sorter – da den udvikler sig meget hurtigt.
Sorten er som andre cherrytomatsorter indeterminat i sin vækstform. Sideskud skal løbende nippes af og planten skal støttes i hele vækstperioden. Når en stængel nåede loftet, lod jeg et skud vokse op fra bunden af planten, på den måde fik den 3 hovedstammer.
Jeg dyrkede 2 planter i 2020, den ene voksede i en plantesæk, som lå direkte på gulvet inde i drivhuset. Denne plante blev vandet med et automatiseret drypvandingssystem, som også sørgede for gødningstilførslen. Envidere dyrkede jeg en plante i en kapillærkasse på friland. Den stod beskyttet op ad en sydvendt væg.
ST143 har normal savtakkede grønne blade.

Tomaterne

Modningtiden er moderat lang – den blev ikke målt da jeg i 2020 – nok havde for mange planter at tage mig af.
ST143 sætter klaser af sildebenstypen med op til 15 tomater i hver. Tomaterne hører til de lidt større cherrytomater. De starter uniformt grønne, men bliver med tiden mere lysgrønne nede ved blomsten. Tomaterne er røde både ude og inden i.
Begge de planter jeg havde gav enormt mange tomater hele sommeren og langt ind i efteråret. Planten på friland var noget senere om at give modne tomater.
Disse tomater er meget sprøde at sætte tænderne i og lækkert søde. Der var ikke mange tomater som nåede ind i huset før de var spist.


Vil jeg dyrke ST143 igen? Ja, dette er absolut en sort jeg vil dyrke igen, når frøene kommer i handlen på et tidspunkt.

Leave a Reply