Silvery Fir Tree – en smuk gulerodsbladet tomatsort

Silvery Fir Tree er en af mine yndlingstomater og det er der flere årsager til! For det første er det er den tidligst modne tomat jeg har dyrket frem de sidste 2 år og når man har tænkt på hjemmedyrkede tomater en gennem lang mørk vinter, så smager den bare SÅ godt. Andre tomatdyrkere har i diskussionerne i FB-gruppen Tomatentusiasterne udtalt at det er ikke “den store tomat” smagsmæssigt, men det er for mig lige meget. Den smager meget, meget bedre end de tomater vi har købt i supermarkedet og spist hele vinteren. For det andet er den er virkelig smuk at se på, idet den har de usædvanlige gulerodslignende blade. Og hvad betyder det spørger du så!

Her ser du planten, så kan du se hvad jeg mener:

Silvery Fir Tree

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plantens udseende

Silvery Fir Tree er determinant, dvs. at den gror til sin endelige størrelse, sætter en masse blomster som alle bliver til tomater, som alle modner inden for en rimelig kort periode. Derefter visner planten.

Denne tomat har jeg dyrket i en potte på både friland og i drivhuset. I 2016 stod den ude på jorden og det var en værre ballade, idet den væltede hele tiden. Den var ca. 50 cm høj og 1 m bred. Lige meget hvad jeg gjorde med de 10 støttepinde og diverse snore kunne jeg ikke undgå at den væltede.

Den er svær at styre i en potten på jorden!

Så i 2017 valgte jeg at hænge potterne op, og det var godt og meget smukt at se på. Planterne blev meget store/lange og satte mange tomater som mine tomatpassere fik glæde af mens jeg var på sommerferie. Jeg havde også en potte hængende i drivhuset, men udbyttet var ikke nær så godt som dem der var udendørs.

Jeg havde sat dem i en 10L murerspand, hvor jeg havde boret huler ca. 5 cm over bunden. Jeg havde Legakugler i bunden , så pottemuld og tomatplanten øverst. På den måde står rødderne ikke altid i vand. Jeg forsøgte at plante dem så de ville vokse ned af, men det ville de bare ikke. Først da de satte tomater, voksede hele planten ned af pga. vægten af tomaterne.

Tomaterne

Tiden fra blomst til tomat er kort: kun 58dage!

Tomaterne er røde og runde. De vejer 80-125g/stk. Skalden tynd og delikat og ikke revner. De er saftige med massere af frø i.

Tomaterne vejer ca 125g.

En 10 L spand er egentligt nok lidt for lille, den skal nemlig vandet 2 gange om dagen på de varmeste dage, og flere gange nåede den faktisk at hænge med bladene hvilket en tomatplante ikke har godt af. Egentligt tror jeg at planten kunne have give mere hvis jeg havde sat den i en 20 L spand, men de er meget store og tunge at hænge i tagudhænget. Jeg har ikke helt besluttet hvad jeg gør i 2018, men det er helt sikkert at den skal bliver dyrket igen.

 

Skriv et svar