Peron Sprayless

Peron Sprayless er udviklet i Argentina midt i 1950’erne. Den er frøstabil (heirloom tomat). Som navnet antyder er den  sprøjtefri og sygdomsresistent overfor de fleste skimmelarter som angriber tomater.

Jeg købte frøene af en ældre herre i Toronto, som fortalte at han dyrkede tomaten på friland og at han var glad for den fordi den modnede relativt tidligt. Der var altså flere argumenter for at den måtte prøves hjemme i DK.

Peron Sprayless

I 2016 dyrkede jeg 2 planter: en på friland og en i drivhuset. 2016 var den første sommer, hvor det regnede rigtigt meget mange dage i træk. Det var sommeren hvor alle 50 planter på friland døde for tidligt pga kartoffelskimmel. Peron Sprayless holdt rimeligt godt, med resistent overfor den danske kartoffelskimmel vil jeg ikke påstå at den er.

Plantens Udseende

Jeg dyrkede den som indeterminant, men den er ikke voldsomt høj, jeg vil skønne at den blev ca 1,8m i højden. Den satte en pæn portion røde tomater, som varierede en i størrelsen. Det største var op til 10cm i diameter. De var med tynd skallede, har en stor mængde gele, mange frø og er lige til at spise.

Tomaterne

Hos mig modnede tomaterne først hen i August måned, hvor mange dog modnede samtidigt.

Tomaterne smager dejligt sødt, med den “kendte tomatsmag”. De mangler den mere komplekse aroma som de mørkere og brune tomater har. Skåret i skriver egner den sig godt i salater, enten med andre grøntsager eller blod i en tomatsalat. Den er også utrolig flot i en sandwich.

Den bør nok have en tur mere, før jeg endeligt beslutter om den er dømt ude eller inde i fremtiden

En relativt stor tomat på 314g

Skriv et svar