Pladsproblemer for de mange tomatplanter

Drivhuset er stadig ikke bygget færdigt

For 2 uger siden begyndte jeg at have problemer med de 140 tomatplanter. De stod i 2-3 etager i et lille midlertidige drivhus på 1,4m x 1,4m grundareal.

Planterne var blevet så høje og det 3. lag måtte sløjfes. Planterne står derfor nu i 2 lag. Potterne er ved at være for små og planterne blev mere og mere lange og blege. Dette er pga. mangel på jord, næring og sollys. Kun 1 af planterne har fået blomster på nuværende tidspunkt. Jeg håber på at bygningen af drivhuset starter en af de nærmeste dage – det har han lovet mig (ham den “kvikke glarmester”).

Om natten stod alle de små planter beskyttet inde i mit minidrivhus
Om dagen blev de sat ud på havebordet

Derfor besluttede jeg at det var på tide at:

  1. Babytomat-planterne måtte ud til nye haver!
  2. Planterne i det lille drivhus måtte ud og se solens lys
  3. De største planter måtte plantes om i større potter, så planterne kunne komme igang med at vokse.

Udflytning af babytomaterne

De overskydne babytomat-planter er stort set alle flyttet ud i nye haver. Alt i alt har ca. 60 tomatplanter (ca 60 forskellige sorter) skiftet hjem. De blev desværre sendt ud i verden, uden at have gennemgået hærdning, dvs. de var slet ikke vendet til at stå ude i solen. Uden hærdning får tomatbladene solskoldninger og i værste fald visner de og planten risikerer at dø. Alle de personer som har overtaget planter fra mig, er derfor blevet instrueret i, hvordan hærdning skal gøres.

Jeg har stadig overskydende planter, hvoraf de fleste er dværgtomater. Disse planter skulle gerne ud i verden, så har du lyst til at dyrke tomater, så sig til. Jeg hader at smide planter ud.

Tomaterne kom ud i solen

Med udflytning af de mange planter, blev der bedre plads i det lille midlertidige drivhus. Men tomatplanterne skal ud i solen og hærdes. Morgen og aften har jeg båret planter i større eller mindre potter, ud og ind af det lille drivhus. Langt om længe er de fleste planter er hærdet og tåler solen og de fleste står ude døgnet rundt.

Tomatplanter i større og mindre krukker står på græsplænen bag en bom, så Donatello – robotplænenklipperen – ikke ødelægger dem.

Jeg har tomatplanterne stående under et sejl, så de er beskyttet mod den værste sol og beskyttet, hvis det skulle regne. Regn og vedvarende fugt er et stort problem for tomatplanter. Det øger risikoen for at planterne smittet af bakterier eller svampe som flyver rundt i miljøet. Disse mikroorganismer kan dræbe planter af natskyggefamilien (kartofler, peberfrugter og tomater).

En del af planterne er på nuværende tidspunkt blevet hærdet, men der er fortsat ca 20 planter som slet ikke er hærdet. Det er dem som har stået inde i drivhuset og ikke har kunnet komme ud. De er så lange at de ikke kan flyttes fra det lille midlertidige drivhus og ud uden at planten tager alvorlig skade. Der er nu indkøbt nogle længere bambusstokke til at beskytte planterne i hele sin længde. I den næste uge skal også disse planter ud og hærdes så de bliver klar til det nye liv i drivhuset.

Ompotning af tomatplanterne

Planterne står i forskellige størrelse potter. De sidst såede står stadig i de mindste plast potter som er 5 x 5 x 6cm, nogle står i de store firkantede plast potter som er 10 x 10 x 11cm. Rodnettet er ret tæt i mange af dem og de trænger til ompotning. Jeg er derfor begyndt at potte nogle af tomatplanterne ud på de endelige potter, men jeg har desværre ikke plads til at potte dem alle om. Til det formål har jeg flere forskellige metoder:
Selvvandingspotter er fordelagtig for dyrkning af tomater, da en velvoksen tomatplanten på en varm sommerdag man drikke 2-3liter vand og planterne tåler meget dårligt udtørring. Jeg bruger flere forskellige systemer: Selvvandingspotter fra LIDL, Quadgrow og Duogrow, kapillærkasser og i år har jeg købt nogle nye selvvandingspotter ved navnet: Tower Potts,

Almindelige potter og krukker, som vandes nedefra er upraktiske, da de skal vandes 2 gange om dagen for ikke der sker udtørring. Planten kan ikke stå med vand i en dyb underskål, da plantens rodsystem risikere at rådne. Jeg har ikke nok selvvandingspotter til at jeg kan have alle min planter deri. Jeg skal derfor afprøve at dyrke tomater i almindelige 20 L potter og et drypvandingssystem.

Grow Pot Tower er et system som jeg prøver for første gang og som jeg glæder mig til at se hvor effektivt det er. Det består af en potte med 11L jord, Under jorden er der en reservoir til 4L vand. På en var sommerdag skal der således nok vandes næsten dagligt. Til sammenligning har en Quadgrowpotte, 4 tomatplanter og 30L vand, svarende til 7,5L per plante og vanding ca. hver anden dag. Grow Pot  Tower kommer med indbygget støtte til tomaten hvilket jeg tror er en stor fordel.

Sikke jeg glæder mig til det drivhus er sat op og alle planterne komme derind i de endelige potter. Så skal jeg nemlig sidde i solen og slappe af, lige som hestene ude på hestefolden.

2 thoughts on “Pladsproblemer for de mange tomatplanter

Leave a Reply