Cherry Chadwick

I efteråret 2017 da jeg planlagde tomatsæsonen 2018 læste jeg at Cherry Chadwick skulle være verdens mest velsmagende cherrytomat. Med denne beskrivelse måtte den bare dyrkes. Sorten beskrives med store robuste planter som bærer store klaser af røde cherrytomater. Sorten er en open polinated, selvbestøvende heirloomtomat udviklet i 1967 af den amerikanske tomatavler Allan Chadwick i Santa Cruz, USA.

Plantens udseende

Cherry Chadwick vokser med indeterminat vækstmønster. Visse steder på internettet står der at planten ikke bliver højere end 1,5-2m høj, men det var nu ikke min erfaring. Jeg måtte allerede i august klippe topskuddene, da planten ellers ville bliver for høj. Som andre indeterminante tomatsorter sætter den små sideskud i alle bladhjørnerne, som løbende skal nippes af, for således at sikre, planten sætter blomster og laver tomater og ikke bruger energien på at lave en masse blade. Jeg har kun dyrket denne sort i mit drivhus og har endnu ikke erfaring med dyrkning på friland.  Planten stod i en Quadgrow potte med 11L pottemuld tilsat perlekalk. I løbet af sommeren blev der vandet med gødningstilblandet vand. Da sommeren var usædvanlig varm og således også i drivhuset drak den og de andre 3 planter den stod sammen med rigtigt meget vand. Planten blev dyrket med 3 stammer for at øge udbyttet. Planten var i sammenligning med andre tomatsorter ikke exceptionel robust. Stænglerne ligner almindelige indeterminante tomatplanters som løbende bindes skal op da den ikke kan stå selv.

Cherry Chadwick har normale grønne og savtakkede blade. I modsætning til mange af de andre sorter som stod i det varme drivhus har denne sort ikke tendens til at bladene ruller.

Sorten siges at have god sygdomsresistens.

Tomaterne

Modningstiden:  ca 80 dage.

Tomaterne hænger i klaser med 6-7 tomater i hver. Tomaterne måler ca 2,5cm i diameter og vejer 30-40 gram og de er således lidt større end en almindelig cherrytomat. På de modne tomater er både tomatskind og tomatkød er rødt. Tomatskindet er tyndt og bortset fra i det sene efterår, havde jeg ingen problemer med at de revnede.  I det sene efterår, hvor temperatursvingningerne blev store var disse tomater ikke bedre eller værre end de andre tomatsorter i drivhuset. På dette tidspunkt var der mange tomater som revenede og som måtte smides ud da der gik muk i dem.

Cherry Chadwick satte ikke så mange tomater som jeg havde ventet. Faktisk var det ret skuffende, specielt nu hvor jeg havde dyrket den med 3 stammer for at øge udbyttet. Efter at den stærke varme lagde sig og vejret blev mere normalt, begyndte planten endeligt at sætte mange tomater.  Det var desværre for sent, da de ikke nåede at modne inden drivhuset blev ryddet. Jeg tror at sorten egner sig best til en almindeligt dansk sommer, eller til dyrkning på friland – det må prøves. Ved en gennemgang at information om sorten på internettet kan jeg se at andre folk, som har dyrket sorten har haft samme erfaring med lavt udbytte under meget varme dyrkningsforhold. Tomaterne er saftige, men smagen er ikke noget at råbe hurra for.

Smagsmæssigt er tomaterne er slet ikke søde som de ellers beskrives at være. Faktisk fandt jeg dem meget kedelige i smagen. Trods fortæring gennem hele sæsonen må jeg konstatere at sorten, ved dyrkning i Danmark simpelthen ikke har den gode tomatsmag jeg normalt går efter. En tænkelig år kunne være at sommervejret i 2018 var så varmt og planterne drak rigtigt meget. Derved blev tomaterne store, men med en udvandet, kedelig smag.

Vil jeg dyrke sorten igen? Sorten fortjener måske at blive dyrket en gang under mere optimale vejrforhold, mhp at kunne smage den ægte gode tomat som andre skriver om.

Skriv et svar