Amethyst Cream Cherry

Amethyst Cream Cherry er en relativt ny cherrytomatsort udviklet af Wild Boar Farms i Californien. Frøene til sorten blev introduceret på markedet i 2014.  Tomaterne siges at være hvid-gule med ametystfarvede skuldre. Amethystfarningen af tomatens skuldre skyldes at tomaten indeholder anthocyanin, et stof som gør sorten mere sygdomsresistent, men om også har betydning for menneskers helbred da det er et kraftigt antioxidant.

Bare beskrivelsen af denne sort gjorde det interessant at dyrke den, ingen andre tomatsorter ser nemlig sådan ud.

Sorten er selvbestøvende og frøstabil

Plantens udseende

Amethyst Cream Cherry vokser indeterminant og bliver i hvert fald 2 meter i højden. Jeg tror godt den kan blive højere, men derover kan jeg ikke nå, så jeg klippede toppen. Jeg lod tilgengæld planten stå med 3-5 sidegrene for at øge mit udbytte.

  

Sorten har normale savtakkede blade, som dog i stor udstrækning krøller/ruller sig sammen, jeg ved ikke om det er en tendens sorten har eller det var den varme sommer.

Det anbefales fra europæiske (internets)-kilder at den dyrkes i drivhuset, hvilket jeg også gjorde.  Planten blev dyrket i en 20L potte med pottemuld tilsat 12 g perlekalk og granulært gødning.  Trods talrige problemer med sol- og varmeskader på mange andre tomatsorter i drivhuset var denne tomat fuldstændig unanfægtet af den varme solfulde miljø. Planten stod endda i det sydvendte vindue uden gardiner til at lave skygge! Sorten er rimeligt sygdomsresistent.

Tomaterne

Modningstiden: 70dage står der i internationale referencer. I den hede sommer 2018, hvor vi havde varmerekord for de sidste 100år blev denne tomat moden på meget kortere tid, nemlig kun 60 dage.

Planten sætter overraskende mange tomatklaser, en for hvert andet blad. Hver klase indeholder fra 7-10 tomater – jo flere tomater i en klase des mindre er de.

  

Tomaterne er små og vejer fra 5-10gram. Selv om planten satte mange tomater er udbyttet ikke så stort som jeg havde håbet, da tomaterne er så små. Tomaterne er usædvanlige i kuløren i det meste af udviklingsperioden. Initialt er de grønne med lilla/sorte skuldre, så bliver de gule med lilla skuldre, men de er ikke modne på dette tidspunkt. Man skal vente til cherrytomaterne er hvidlige/blegt gule med ametyst/lillafarvede skuldre. Tomaterne er tyndskinnede og delikate. Trods dette har tomaterne ikke tendens til at revne.

  

Amethyst Cream Cherry er en højtydende sort.

Smagsmæssigt er tomaterne meget milde i smagen. De smager slet ikke af tomat, men er frugtagtig krydret smag hvor det først man tænker på er fersken eller melon. Tomaterne skal dog hænge ret længe før de udvikler den lækkre søde og aromatiske smag med en komplexe aroma. Dette stemmer godt overens med hvad jeg har læst om tomater som indeholder anthocyanin –  at de modne tomater skal hænge 14 dage længere end man egentligt skulle tro før de er fuldstændigt modne.

Skriv et svar