Dyrkning og vedligeholdelse af tomatplanter

Tomaternes vækstmønster

Indeterminat –

Disse sorter vokser i uendeligt lange ranker. Den længst målte tomatplante i Guiniess Book af Records er således målt til 19 meter! Sorter som vokser med dette vækstmønster sætter sideskud næste ved hver eneste blad. Overladt til sig selv får man en enorm plante men megen løvvæskt men uden tomater på. Disse sorter skal man derfor holde høje med. Det annbefales at man lader de første 2-3 sidegrene sidde forneden planten. Og an man derefter fjerne alle sidegrenene når de er > 7 cm lange.

Eksempler på sådanne sorter vil jeg ikke liste, men du kan klikke på tagget Indeterminat og se de mange sorter som allerede er beskrevet på siden.

Semi-determinat

Semi-determinate tomatsorter er en mellemting mellem de determinate og de indeterminate, idet de producerer langt færre sideskud på. Disse sorter kan bliver 1-2 meter lange. Her anbefales det at man lader alle sideskuddene sidde ind til de er 20-25cm lange og da fjerne de sideskud som sidder under den som bærer den føste sæt blomster. De enkelte stængler på denne type tomatplanter kræver støtte for ikke at knække.

Determinat

Disse tomatsorter er ret små og modner tidligt. Sorterne kan med fordel dyrkes i en potte eller i ampel. Sorterne er programmeret til at blive en vis højde (30-65cm). Stænglen ophører med at vokse, når den har sat blomsterne. Derfor vil udbyttet fra planten falde, hvis sideskudene knibes. For de største planters vedkommende kan enkelte stængler kræve støtte for ikke at vælte/knække når vægten at tomaterne tiltager.

Eksempler på sådanne sorter er: Lille Lise, Hahms Gelbe Topftomate

Dwarf Tree-type

Dwarf Bush