Alleghany Sunset

 

Frøene til denne tomatsort købte jeg frø til hos en ældre herre i Canada. Jeg vidste ikke andet om sorten en at det var en gul og mildt smagende bøftomat.

Jeg dyrkede tomaten i 2016. Den blev dyrket både på friland og i drivhuset. På friland stod den i en kapillærkasse op at en sydvendt mur. Her voksede den godt. Den fik lov at stå med 2 hovedstammer, det plejer jeg at gøre med bøftomater. I drivhuset stod den i en Quadgrow potte med 11L pottemuld tilsat perlekalk og vulkanske mineraler. Denne plante havde det også godt. Planten i drivhuset fik hurtigere modne tomater en den på friland.

Plantens udseende

Sorten er indeterminant og der skal nippes sideskud af for at udgå et den bruger al sin energi på at lave blade og ingen energi til tomater.

Planten har savtakkede tomatblade.

Tomatklaserne er dog meget tunge, og stilken knækker desværre meget let helt inde ved tomatens hovedstamme. Derfor lavede jeg støtte snore ned til klaserne for at sikre at tomaterne kunne forsætte med at gro og modnes helt.

 

Tomaterne

Alleghany Sunset er længe om at modne, 80 dage står der i andre kilder. Jeg har ikke selv målt det. Tomaten er i sine “unge dage” er den stribet lysegrøn og mørkegrøn. I moden tilstand er tomaterne er flotte helt gule (evt med nogle grønne striber). Størrelsen varierer fra 125 g til 350 g. I drivhuset var tomaterne større end på friland.

 

Smagsmæssigt er denne sort mild og sød. Faktisk er det svært at sige at det er tomat den smager af!

Alleghany Sunset var dejlig bare at spise rå, i tomatsalaten – specielt sammen med tomater af andre farver eller tilbedret. For eksempel brugte den sammen med andre tomater til en lys Gazpacho (kold pureret tomatsuppe, se opskriften her: Gazpacho en kold pureret tomatsuppe).

Sorten kan også med fordel anvendes i det søde køkken hvor jeg lavede jeg en tomatmarmelade med vanilje af denne tomat og Copia en anden gul og velsmagende bøftomat. Marmeladen lavet af disse to tomatsorter smager mere af blomme/mirabelle end den smagte af tomat, Mums!

Tomatmarmelade af gule og røde tomater

Skriv et svar