Beaverlodge Slicer

Lidt om sortens oprindelse

Beaverlodge Slicer er en tomat som er udviklet ved The Beaverlodge Research Center i Alberta, Canada. Denne by ligger langt nord på i et område hvor der er ikke mange solskinstimer i løbet af dagen, ganske få solskinsdage i løbet af sommeren og sommeren er  – lige som her i Danmark – relativt kort. Vejret derovre minder en del om det danske, lige bortset fra at der ind i mellem er dage hvor det kan bliver meget varmt (30gr+). Det kan vanskeligt at dyrke tomater under sådanne omstændigheder. De sorter som dyrkes skal have en kort sæson, dvs tiden fra blomst til tomat skal være kort og det er optimalt hvis tomaten kan modnes selv om det er køligt vejr.

The Beaverlodge Research Center udviklede i 1960’erne en række tomatsorter som kunne dyrkes under kølige vejrforhold. De kaldes under en fællesnævner for “Kulde-tolerante” eller “Kulde-resistente” og de sorter som hører til denne gruppe er:

Kulde-tolerante tomat sorter:

Sub-Artic serien:

Disse tomater er så kulde-tolerante at de kan dyrkes på Grønland eller nord for polarcirklen. Sorterne hedder:

Sub-Arctic Mini, Sub-Arctic Plenty, Sub-Arctic Early, Sub-Arctic Late og Sub-Acrtic Delight

Sorter fra Beaverlodge hedder: Beaverlodge Slicer og Beaverlodge Plumb

Andre tomatersorter med lignede egenskaber som tillader dyrkning på de køligere himmelstrøg grupperes og kaldes enten Ultra-Early, Early eller Cold-set tomater.

Ultra-Early sorterne er: Small Wonder, Northern Delight, Mountain One, Bonner, Gem State, Ida Gold, Pixie Hybrid (F5)

Early sorterne er: Quick Pick, Wayahead, Lark, Scotia, Benawah, Nova (paste).

En meget længere liste over de alle kulde-tolerante tomater jeg kendet til finder du her.

Dyrkningstips til kuldetolarante tomatsorter

I min søgen om denne type tomatsorter fandt jeg en informativ artikel med tips til at dyrke de tidlige kuldetolereante/resistente tomater, og i artiklen står der bland andet at:

  • Frøene kræver højere temperatur for at spire, ca 21grader
  • At man ikke skal starte planterne for tidligt. Blomstre de inden de bliver sat ud mister man en stor del at udbyttet
  • At man ikke skal gøde efter at planten har at blomster, over-gødning ødelægger tomaterne. Gødning efter at tomaterne er dannet er “kun til pynt”-skriver de.
  • Alle sorterne er determinante
  • De tidlige og ultra-tidlige tomater (determinante) og skal ikke nippes. Nippes de går tomaten i dvale og sætter ingen blomster. Planten er afhængig af alle sine blade for at sikre at tomaten modner i tide.
  • Ligger tomaterne ned på jorden, skal der lægges halm ind under dem for at undgå at tomterne rådner.
  • De kulde-resistente sorter kan sås sent på sæsonen og sikre et godt udbytte sent i sæsonen, idet de uden besvær modner ved temperaturer ned til 10 grader.

Artiklen kan du læse i sin helhed her.

Beaverlodge Slicer vokser determinant og dyrkes i potter eller som hængetomat. Planten er ret tæt med mange grene og den sætter mange blommetomater som i størrelse variere en del. De mindste er ca 50% større end en cherrytomat og de største er lidt større end en lime.

I 2016 blev Beaverlodge Sliver dyrket i en potte på friland, men planten blev angrebet af kartoffelskimmel og døde før jeg fik smagt på ret mange af tomaterne,

I 2017 dyrkede sorten i en Dougrow potte med 12L pottemuld i drivhuset.

I 2018 satte jeg 2 planter i en store 100L potte. I potten havde jeg pottemuld tilsat perlekalk og depotgørning (slet ikke i store nok mængder til den mængde jord, så jeg måtte vande med gødningstilblandet vand, da planterne meget hurtigt viste sig at blive gule og kedelige i bladene.

Allerede i 2017 blev meget hurtigt klart at det var svært at styre planten med de mange sidegrene. Plantens grene er alle ret tynde og kan slet ikke holde sig selv, når vægten af tomaterne tynger. I 2017 pakkede jeg derfor hele planten ind i et net lavet af kraftigt ståltråd (dyrehegn). Det var virkeligt svært, da jeg gjorde det på et for sent tidpunkt og grenene med blomster på var tæt på at knække af. Så hvis vil dyrke denne sort er det vigtigt at du fra et tidligt tidspunkt pakker planten ind i et eller andet som kan støtte de mange sidegrene.

Planten er ikke høj, den bliver 60-70cm høj. Den satte mange, mange blomster og lige så mange tomater, som langsomt men sikkert modnede. I 2018 nåede planterne at sætte mange hold tomater gennem den lange lune sommer.

Planten har normale savtakkede blade.

Tomaterne

Modningstiden var 51 dage – i den varme 2018 sommer.
Tomaterne er meget uniforme i størrelsen, det er blommetomater og de er røde i kuløren. Jeg plukkede 1 kg tomater om ugen på hver plante de første 2 uger. I løbet af sommere plukkede jeg 1 kg ca hver anden uge. Efter september måned gik produktionen noget ned, men planterne fortsatte med at lave modne tomater helt hen til slutningen af oktober måned hvor alle de grønne tomater var væk. Selv de sene tomaterne er gode i konsistensen. De slår ikke revner eller bliver syge på anden vis.

Tomaterne er milde og let syrlige is smagen. I sommers følte jeg at de mindede meget i smagen som de tomater man har de danske supermarkeder. Men når man tilgengæld plukker disse tomater i den sidste weekend i oktober og spiser dem så smager de aldeles himmelsk i sammenligning med den vanlige danske supermarkedstomat.

Leave a Reply