Extreme Bush

Extreme Bush er en lille dværgtomat busk som jeg dyrkede i mit drivhus i 2017. Eftersom det har været svært at udnytte pladsen ude i siden af drivhuset, der hvor det er lavt til loftet, valgte jeg i 2017 at dværgtomater da de var begrænsede i højden.

Dværgtomater er diminutive tomatplanter som egner sig til at dyrke i potter og er gode på friland.

Extreme Bush, 10 dage gammel

Plantens Udseende

Extreme Bush er en lille determinant dværgtomat busk med almindelige blade med sparsomme savtakker. I modsætning til andre dværtomatsorter har denne sort ikke særligt rynkede blade.. (Læs mere om dværgtomaterne her Dværgtomat beskrivelse). I 2018 underede jeg mig over at bladene på denne sort ruller kanterne opad. Ved sammenligning med billeder fra 2017 kunne jeg det de gjorde også det år, så jeg tror at plantens blade bare ser sådan ud.

I 2017 dyrkede Extreme Bush i drivhuset i en hjemmelavet selvvandingspotte lavet af en 10 liter murespand. Planten bliver ca. 60 cm høj og 60 cm bred. Grenene bliver ret tunge når de mange små tomater bliver større. Min 10L plastikpotte med tomat planten var ikke i stand til at stå uden at vælte. De enkelte stængler på planten havde tendens til at vælte og knække. Derfor skal planten støttes. Et net rundt om hele planten vil nok være noget jeg prøver næste gang jeg dyrker denne sort. Umiddelbart voksede planten godt, men en 10L spand er for lille til en tørstig tomatplante. Planten nåede at tørre flere gange i løbet af sommeren, hvilket ikke var godt for tomatproduktionen.

I 2018 dyrkede jeg Extreme Bush i en selvvandingspotte med 20L pottemuld tilsat perlakalk og depotgødningskugler. Trods den større potte blev denne plante også tør vand flere gange i den ekstremt varme sommer. Selv om planten stod i den meget større potte blev den ikke større end den var i 2017. Planten blev i år støttet af et dyrehegn for at sikre at stængler og tomater var understøtte og jeg ikke mistede tomater pga knækkde grene.

Tomaterne

Extreme Bush sætter mange røde, runde tomater, som måler 4-5 cm i diameter, som smager dejligt sødt og har en fyldig aroma.
I sommeren 2018 fik jeg ikke mange tomater fra denne sort, de led alle af grønne nakeer pga de høje temperaturer og de mange solskinstimer. Tomater med grønne nakker kan ikke modne, og dem som modner smager ofte ikke godt.

Dyrker jeg sorten igen: Sorten er nem at dyrke, og den fylder ikke meget, derfor er det muligt at den kommer på programmet igen i fremtiden.

Frøene til denne sort er under et besøg i USA. Frøene kommer i en kurvert hvorpå der står at frøene til sorten er frigivet til almindelige tomatdyrkere under “Open Source Initative”, hvilket betyder at frøene ikke må sælges kommercielt, men gerne må deles med andre almindelige tomatdyrkere. På kuverten står der på engelsk: In an effort to keep this variety available to home gardeners, ‘Dwarf Jade Beauty’ has been released by “The Dwarf Tomato Project” (the breeder) to the public under the Open Source Seed Initiative (OSSI). You have the freedom to use these OSSI-Pledged seeds in any way you choose. In return, if you save seeds or use ‘Dwarf Jade Beauty’ to breed a new variety, you pledge not to restrict others’ use of these seeds or their derivatives by patents or other means, and to include this pledge with any transfer of these seeds or their derivatives. To learn more about this program.

Leave a Reply