Early Orange Stripe

Erhvervelsen af frøene til sorten Early Orange Stripe er en speciel historie. Under et besøg i byen Toronto i 2015, viste det sig at min derboende familie havde en bekendt Vickie, som levede af at dyrke gourmettomater til restauranterne i Toronto. Hun havde ikke overraskende mange tomatsorter hun var rigtigt glade for og efter en kort telefonsamtale fik jeg arrangeret at jeg kunne købe frø til hendes 5 yndlingssorter til at tage med hjem. Jeg måtte køre en meget lang tur på tværs af Toronto, for at hente frøene fra hende bod på en torvedag. Da jeg med stor spænding åbnede pakken fandt jeg frøene til denne tomat.

Jeg kan ikke umiddelbart finde informatiner om sortens optindelse.

De unge planter lige inden udplantning

Jeg dyrkede sorten i 2016, hvor jeg havde den både på friland og i drivhuset. Den havde det rigtigt godt ude i min højbedshave, hvor den stod bag et vindbrydende hegn – det blæser rigtigt meget her hvor jeg bor. Inde i drivhuset havde jeg planten i en Silvvandingspotte med 11L pottemuld tilsat perlekalk og vulkansk mineralstøv.

Desværre fik jeg kun lov at smage tomaterne fra drivhuset, da en kartoffelskimmelinfektion tog livet af planten på friland.

Plantens udseende

Early Orange Stripe vokser som ranke (indeterminant vækst).

Den har en meget kraftig stængel på friland og bladene er med de normale savtakker på. På friland var planen både kraftigere og mørkere i farven sammenlignet med den inde i drivhuset.

Tomaterne

Early Orange Stripe sætter smukke klaser af tomater, som når de er umodne er stribede mørk og lysegrønne nuancer.

Tomaterne modnes rimeligt hurtigt, der er cirka 65 dage fra blomst til moden tomat. Det var faktisk en af de første modne tomater jeg havde det år. De modne tomater er helt runde og måler 4-5 cm i diameter.

Jeg havde, grundet historien om frøenes oprindelse forventet en tomat som smagte fantastisk og blev derfor temmelig skuffet over resultatet. Den første tomat på sæsonen var melet; det var de efterfølgende ikke, men de smagte ikke af ret meget. Jeg ved fra andre som har dyrket sorten her i danmark at de er godt tilfreds med smagen, som mon jeg har været uheædig med min plante?

Early Orange Stripe. Den modne tomat

Vil jeg dyrke sorten igen? Status i 2017: Jeg har haft så meget sygdom i mine tomater (skimmel og meldug) de sidste 2 år, at jeg ikke tør dømme nogen tomatsorter “ude” før jeg har prøvet at dyrke dem i det nye drivhus vi er ved at få lavet.

Leave a Reply