Black Crick

Black Crick er en tomatsort som jeg købe frø til fra en kvindelig Canadisk økologisk tomatdyrker, Vicki Emlaw. Jeg fandt en fin artikel om hendes produktion og den kan du læse her. Da jeg hørte at Vicki lever af at sælge sine tomater til restauranter i storbyen Toronto blev jeg straks interesseret i om jeg kunne købe frø fra hende. Jeg var kommet i kontakt med hende via min familie i Canada.

Vicki har selv har udviklet denne sort, dvs planten blev fundet på hendes landbrugsjord en dag. Den blev fundet nær en mark hvorpå der voksende tomaten “Russian Chocolate” og den nye sort menes at være dannet ved en spontan bestøvning. Den fik navnet “Black Crick” da hendes landbrugsjord ligger ved floden Black, området som hun dyrker hedder Black Crick.

Plantens Udseende

Sorten vokser indeterminant. Planten har almindelige savtakkede blade.

Sorten blev dyrket på friland i 2016. Her havde jeg den i et nyanlagt højbed bag vindbrydende hegn. Sorten trivedes rigtigt godt her, men det var en af de første sorter som døde pga angreb af kartoffelskimmel.

Jeg har derfor kun erfaring med at dyrke Black Crick i drivhuset. Her stod den i en Quadgrow potte med 11L pottemuld. Den trivedes godt i dette miljø.

Den satte nye blomster og lavede tomater helt hen i det sene efterår. Jeg havde mange grønne tomater at sylte af fra denne sort.

Tomaterne

Black Crick sætter sort/brune, runde tomater som varierer i størrelsen- De største er på størrelse med golfbolde. Jeg har desværre ikke vejet tomaterne. I 2017 stod min plante skidt idet drivhuset var utæt og det dryppede ind på planten, so den nåede at blive syg (skimmel) og måtte trimmel voldsomt. Den overlevede nok til at give mig få tomater som var super søde og vældigt aromatiske i smagen. Ellers beskrives sorten som super produktiv.

Vil jeg dyrke sorten igen: helt sikkert.

Leave a Reply