Rosella Crimson

Rosella Crimson er en af de dværgtomatsorter jeg dyrkede i 2017 for mere effektivt at udnytte pladsen ude i den del af drivhuset hvor der er lavt til loftet.

Rosella Crimson er udviklet i Australien i perioden 2006-2013 af folkene i the Dwarf Tomato Project.  Sorten er lavet ved at krydse de 2 sorter Budai Torpe og Stump of the World. Sorten er selvbestøvende og frøstabil.

Sorten blev introduceret på det internationale marked i 2013.

 

Plantens udseende

Rosella Crimson er en indeterminant. tree-type dværgtomat. Planten er ikke stor, den bliver ca. 85-100cm høj. Jeg dyrkede planten i mit drivhus, og har ikke erfaring med at dyrke sorten på friland.

Den centrale stængel er meget kraftig og planten står fint selv indtil tomaterne bliver for tunge. Jeg dyrkede min plante i en 10L murerspand med 4 L lecakugler i bunden og 6L pottemuld oven på. Jeg pakkede planten ind i dyrehegn og observerede at hele planten væltede pga de tunge tomater oppe i toppen af planten. Så jeg endte med at snøre dyrehegnet til taget i drivhuset. den relativt lille potte endte jeg med at fortryde, idet jeg på varme dage ikke kunne nøjes med at vandet 1 gang om dagen, og den ofte stod og hang om eftermiddagen.

Plantens blade er savtakkede og grønne som almindelige tomatblade, men de er tillige rynkede som de ses på andre dværgtomatplanter. Tomaten var så tæt i løvet at jeg helt overså at der var tomater på planten.  På billedet nedenfor ses det hvordan de gemte sig.

Tomaterne

Tomaterne modener efter 75-80dage ihht oplysningen på frøposen, Jeg har ikke målt den tid der kræves når sorten dyrkes i de danske klima. Tomaterne er pink i kuløren. Størrelsen varierer. Nogle er meget store som bøftomater. Den største jeg havde vejede næsten 500gram mens andre en noget mindre 150-250gram.

Jeg købte frøene til denne sort under et besøg i USA. Frøene kommer i en kurvert hvorpå der står at frøene til sorten er frigivet til almindelige tomatdyrkere under “Open Source Initative”, hvilket betyder at frøene ikke må sælges kommercielt, men gerne må deles med andre almindelige tomatdyrkere. På kuverten står der på engelsk:

In an effort to keep this variety available to home gardeners, ‘Dwarf Pink Passion’ has been released by “The Dwarf Tomato Project” (the breeder) to the public under the Open Source Seed Initiative (OSSI). You have the freedom to use these OSSI-Pledged seeds in any way you choose. In return, if you save seeds or use ‘Dwarf Pink Passion’ to breed a new variety, you pledge not to restrict others’ use of these seeds or their derivatives by patents or other means, and to include this pledge with any transfer of these seeds or their derivatives. To learn more about this program.

Leave a Reply