Zlatava

Zlatava er en mellemstor tomat som har en virkelig smuk og intens orange farve. Efter en gennemsøgning af mange kilder på internettet må jeg konkludere at der kan jeg ikke finde infomationer om sortens oprindelse. Sorten er selvbestøvende og frøstabil.

Plantens Udseende

Zlatava er en cocktailtomat, som vokser med indeterminant vækst, dog bliver den ikke voldsom lang. Hos mig var den kun 200cm lang.
Sorten egner sig bedst til dyrkning i drivhus, dog angiver flere kilder angiver at den også kan dyrkes på et solrigt, beskyttet sted på friland.
Jeg dyrkede Zlatava i mit drivhus, her stod den stod i en selvvandingspotte med 11L pottemuld tilsat perlekalk. I hele vækstsæsonen blev planterne vandet med gødningtilblandet vand. Jeg havde egentligt læst mig til at det var en cherrytomat, derfor dyrkede jeg den med 3 hovedstammer for at øge udbyttet. Stænglerne er lange og slappe. Planten skal i hele væksten støttes ved opbinding for at undgå sygdom og maximere tomatproduktionen.

Sorten har fine slanke savtakkede grønne blade.

Tomaterne

Modningstiden: Dette fik jeg ikke målt. Fra kilder på internettet angives den 75 – 85 dage.

Zlatava sætter mange lange smukke klaser med op til 15 tomater i hver. Tomaterne er runde og let fladtrykte i formen; nogle kilder beskriver dem som hjerteformede, hvilket jeg dog ikke kan tilslutte mig generelt.
Tomaterne vejer 80-120g og er således lidt større end bordtennisbolde.
Zlatavas tomater starter med at være lysegrønne i kuløren. I takt med at de modnes bliver de først gullige. Når de er helt modne og klar til at plukke har de den smukkeste dybt orange kulør. Når man skærer tomaten over første gang bliver man meget forbavset. Den er nemlig ikke orange inden i, nej den er fyldt med det smukeste rødligt gele (blodappelsinfarvet) hvori kerner ligger. Jeg kender kun en anden orange tomatsort med samme intense orange farve, det er sorten Qiyanai Juang som dog er orange hele vejen igennem.

Smagsmæssigt er tomatsorten Zlatava yderst velsmagende. Den var frisk, med god sødme og en unik frugtagtig aroma. Denne sort var sammen med sorten Gryngy in the sky — bicolor de mest velsmagende sorter jeg dyrkede i 2018.

Vil Jeg dyrke tomatsorten igen? Det kan du være helt sikker på!

Leave a Reply