Bloody Butcher – tomatsorten til friland

Bloody Butcher var en af de første frøstabile tomatsorter jeg stiftede bekendtskab med. Denne sort er til trods det meget makabre navn faktisk en rigtig lækker “all-round” tomat. Bloody Butcher er udviklet af det belgiske firma Sahin Seeds og frøene til sorten blev frigivet på markedet i 1998. Bloody Butcher er en af de kartoffelbladede tomatsorter og er som sådan meget velegnet til de danske haver. De kartoffelbladede tomatsorter beskrives på flere internet sider som værende sygdomsresistente. Jeg har dog ikke personlig erfaring eller viden på dette område.

Jeg har med stor succes dyrket sorten i kapillærkasser på friland de første mange år. I 2016 valgte jeg at have den stående i et højbed bag et vindbrydende hegn på friland, derimod har jeg ingen erfaring med at dyrke den i drivhus.

Sorten hører til de kulderesistente, meget tidlige tomatsorter, som klarer sig godt i den korte danske sommer

Plantens udseende

Bloody Butcher er en kartoffelbladet tomatplante. Den sætter fine meget mørkegrønne blade som ligner kartoffelplanternes. De fleste kartoffelbladede tomatsorter er heirloomtomater.

Jeg har dyrket sorten både som busk og som indeterminant, da der er i forskellige kilder på internettet er uenighed om hvordan den skal dyrkes. Jeg synes den klarer sig bedst når den dyrkes som ranke. Den sætter og producerer tomater helt frem til frosten tager planten.

Planten sætter klaser af tomater 5-9 tomater som modnes relativt tidligt.

Sorten stammer oprindeligt fra Holland.

Tomaterne

Modningstiden fra blomst til moden tomat er cirka 60 dage (kortere hvis man bor et varmt sted).

Tomaterne er normalt runde og mørkerøde. I form og størrelse ligner de en golfbold og de vejer fra 30-90g/stk. I sommeren 2016 satte min Bloody Butcher plante i højbedet flere tomater som var dobbelte og som lignede små bøftomater. Da jeg i løbet af sæsonen har taget frø fra, har jeg derfor taget separate frø fra de store tomater – idet jeg har et håb om at jeg lavet en ny sorte med større tomater – om det har virket må fremtiden vise.

Smagen er dejligt sød med en kraftig men behagelig tomat smag. Tomaten kan spises rå; alene eller i salater, eller den kan bruges til andre formål hvor tomaterne henkoges eller tørres.

Leave a Reply