Kulde-resistente tomatsorter

Canabec Super
Beaverlodge Slicer

Hvad Karakteriserer en Kulde-resistent Tomatsort?

Kulde-resistente tomatsorter kan dyrkes og modner på relativt kort tid selv ved lave temperaturer. Visse af disse sorter kan dyrkes helt op til polarcirklen; planten og tomaterne bliver dog mindre end hvis den blev dyrket længere syd på. Sorterne kan anvendes til at forlænge tomatsæsonen, idet de kan startes både tidligt og sent på sæsonen og der kan høstes tidligere eller senere end normalt.

Dette er en liste over kulde-resistente/kulde-tolerante tomatsorter. Den er lavet ved sammenskrivning af flere lister og artikler fundet på internettet.

Tips Til Dyrkning

De tidlige kulde-tolereante/resistente tomatsorter har specielle krav til dyrkning som ved manglende overholdelse forlænger tiden fra blomst til moden tomat, eller helt forhindrer blomstersætning. I en informativ artikel på nettet står der blandt andet at:

  • Frøene kræver højere temperatur for at spire, ca 21grader
  • At man ikke skal starte planterne for tidligt. Blomstre de inden de bliver sat ud mister man en stor del at udbyttet
  • At man ikke skal gøde efter at planten har at blomster, over-gødning ødelægger tomaterne. Gødning efter at tomaterne er dannet er “kun til pynt”-skriver de.
  • Alle sorterne er determinante
  • De tidlige og ultra-tidlige tomater skal ikke nippes. Nippes de går tomaten i dvale og sætter ingen blomster. Planten er afhængig af alle sine blade for at sikre at tomaten modner i tide.
  • Ligger tomaterne ned på jorden, skal der lægges halm ind under dem for at undgå at tomaterne rådner.
  • De kulde-resistente sorter kan sås sent på sæsonen og sikre et godt udbytte sent i sæsonen, idet de uden besvær modner ved temperaturer ned til 10 grader.

Artiklen kan du læse i sin helhed her.

Liste over kulde-tolerante og kulde-resistente tomatsorter findes her

Skriv et svar